top of page

Over ons

“Meer Bach en meer        dan Bach”

 

 

De Stichting MeerBach is in 2019 opgericht. De twee doelen van de stichting zijn:


 

  • Meer Bach: meer stukken van Bach ten gehore brengen aan een brede doelgroep. Wij willen de schoonheid en pracht van de muziek van Bach in het algemeen, en die van het klavecimbel in het specifiek bekend(er) maken onder een brede doelgroep, zoals jongeren, dertigers, etc.

  • Meer dan Bach: er bestaat prachtige Barokmuziek en ook hedendaagse muziek op het klavecimbel die niet dezelfde bekendheid geniet als de muziek van Bach, maar die zeker de moeite waard is. Onze missie is deze muziek te laten horen aan dezelfde brede doelgroep als hierboven benoemd.

De naam MeerBach heeft ook een derde en persoonlijke noot. De oprichter van de stichting, Robert Koolstra, is sinds 2018 woonachtig te Meerstad, een woonplaats ten oosten van de stad Groningen. Het meer horende bij Meerstad biedt een mooie balans van ontspanning en inspanning.

Het eerste grote project van de stichting was een klavecimbel aan te schaffen, hiervoor zijn verschillende benefietconcerten georganiseerd en is met succes een klavecimbel aangeschaft.

Het klavecimbel is in 1987 gebouwd door Joop Klinkhamer te Amsterdam. Het is geïnspireerd gebouwd naar Vlaamse voorbeelden en voorzien van een grand ravalement, d.w.z. dat het over aanzienlijk meer toetsen beschikt dan de oorspronkelijke instrumenten van Ruckers, waardoor de klavecimbels aangepast werden aan de latere muziekpraktijk.

De stichting heeft het aangekocht van een particulier in Soest en de vorige eigenaresse is heel blij dat het instrument een intensief tweede leven krijgt.

Na aankoop is het door ons naar de werkplaats van de fa. Klinkhamer gebracht. Daar zijn door Ton Amir de volgende werkzaamheden aan het instrument verricht:

-het repareren van een scheurtje in de zangbodem.

-het iets krachtiger intoneren van het instrument.  In de nieuwe bestemming zal het klavecimbel vaak in grotere ruimtes bespeeld worden en een iets krachtiger intonatie, uiteraard binnen de mogelijkheden, is dan gewenst. Ton Amir heeft dit naar volle tevredenheid uitgevoerd.

Specificaties:

Klavieromvang:FF-d3

Onderklavier: een achtvoets koor en een viervoets koor en luit

Bovenklavier: een achtvoets koor.

Dit instrument wordt op zoveel mogelijk terreinen gebruikt om de oude muziek in het algemeen en het muziekinstrument klavecimbel in het bijzonder te promoten. Onder andere het gerenommeerde Luthers Bach Ensemble zal hier gebruik van maken.

 

Klavecimbel plus andere instrumenten is een speerpunt om nieuw publiek te bereiken, met een vernieuwende en creatieve programmering willen wij onze passie voor deze muziek met andere mensen delen.

Het promoten van het klavecimbel zal onder andere gebeuren door het organiseren van klavecimbel soloconcerten. Naast gevestigde namen willen we hier ook een podium bieden aan jonge, talentvolle klavecinisten.

 

Goldberg.jpg
meerbach logo-05.png
bottom of page