top of page

vr 17 sep

|

Leeuwarden

Pièces de clavecin en concerts - J.P.Rameau

Cecilia Bernardini (viool), Evan Buttar (Viola da Gamba), Robert Koolstra

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Pièces de clavecin en concerts - J.P.Rameau
Pièces de clavecin en concerts - J.P.Rameau

Tijd en locatie

17 sep 2021, 20:15

Leeuwarden, Wirdumerdijk 18, 8911 CD Leeuwarden, Nederland

Over het evenement

Pièces de clavecin en concerts - J.P.Rameau (1683-1764)

Viool: Cecilia Bernardini

Viola da Gamba: Evan Buttar

Klavecimbel: Robert Koolstra

Rameau is naast Bach één van de belangrijkste barokcomponisten en wordt daarom ook wel de "Franse Bach" genoemd. Vanaf 1722 werkte hij in Parijs en in 1745 werd hij benoemd tot de officiële componist van kamermuziek voor de koning (Lodewijk XV). De Pièces de clavecin en concerts zijn de enige kamermuziekwerken die overgebleven zijn. Ze behoren tot één van de absolute hoogtepunten uit de barokmuziek. Het klavecimbel is het hart van het ensemble: in plaats van een begeleidend continuo instrument heeft het klavecimbel een uitgeschreven partij. Hierbij spelen de viool en viola da gamba als solo-instrumenten mee. Met warme Rameau kleuren vormen zich zo de beste triosonates uit de muziekgeschiedenis. Elk deel heeft een raadselachtige naam zoals vaker in de Franse barok: een plaats (Le Vézinet), of karakter (La timide, L’agaçante) of een persoon (La Forqueray, La Marais, La Rameau).  Cecilia Bernardini studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Repko, Vesko Eschkenazy en Ilya Grubert en vervolgde haar opleiding aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen bij David Takeno. Lessen bij Rachel Podger en Lucy van Dael wekten haar interesse in de historische uitvoeringspraktijk, en de Nederlands-Italiaanse bespeelt dan ook zowel de moderne viool als de barokviool. Ze was in de afgelopen jaren in verschillende constellaties te gast in tal van bekende Europese concertzalen, waaronder het Konzerthaus Berlin, de Londense Wigmore Hall, de Musikverein in Wenen en Het Concertgebouw. Naast het spelen van werk uit het verleden wijdt de violiste zich graag aan hedendaags repertoire. Zo verzorgde ze in 2010 de wereldpremière van Philip Glass’ Dubbelconcert, samen met celliste Maartje-Maria den Herder bij het Residentie Orkest. Naast haar engagementen als soliste is Cecilia Bernardini ook veelgevraagd als concertmeester, bijvoorbeeld bij Holland Baroque, de Nederlandse Bachvereniging, Camerata Salzburg, The King’s Consort en het Bach Collegium Japan. Sinds 2012 geeft Cecilia Bernardini bovendien leiding aan het Dunedin Consort. Met dit ensemble, dat is gevestigd in Edinburgh, treedt ze ook op als solist. Op het kamermuziekpodium speelt Cecilia Bernardini regelmatig samen met haar vader, de barokhoboïst Alfredo Bernardini.

Evan Buttar begon op jonge leeftijd met muziekstudies in Vancouver (Canada). Na het behalen van zijn bachelordiploma aan de Universiteit van Ottawa (2014), verhuisde hij naar Nederland voor een masteropleiding barokcello bij Jaap ter Linden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij studeerde daar af in 2016 en datzelfde jaar startte hij een tweede masteropleiding viola da gamba bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot, dat hij in 2018 voltooide. Hij houdt van het spelen en verkennen van een breed scala aan repertoire van Renaissance tot hedendaags met vele ensembles, orkesten en als solist. Evan treedt op met groepen zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Dutch Baroque Orchestra, en trad op in festivals, zoals Musica Antica da Camera, Geelvinck Fortepiano Festival, MAfestival Brugge en Festival Oude Muziek Utrecht fringe, en Bach Festival  Dordrecht. Evan speelt een barokcello van Jakob Weiss (ca. 1745) royaal in bruikleen bij de verzameling van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Robert Koolstra specialiseerde zich in oude muziek aan de Guildhall School of Music and Drama in London waar hij zijn diploma in Music Performance behaalde. Hij speelt continuo in diverse ensembles en als solist is hij regelmatig te horen op orgel en klavecimbel. Hij verleende medewerking aan verschillende tv- en radio- en cd opnames en werkte o.a. met musici als Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Rachel Podger. Als artistiek adviseur en continuospeler is hij verbonden aan het koor en barokorkest van het Luthers Bach Ensemble. In 2008-2009 was hij hoofdvakdocent en hoofd van de afdeling klassiek aan het conservatorium in Chennai (India) op uitnodiging van dubbele oscarwinnaar A.R.Rahman. Daarna werkte hij als kamermusicus en docent in Montreal (Canada). In 2017 maakte hij een nieuwe reconstructie van de Markus-Passion van Bach, deze wordt inmiddels wereldwijd uitgevoerd. In 2019 heeft hij de Stichting MeerBach opgericht, deze stichting zet zich in het klavecimbel en oude muziek te promoten.

Deel dit evenement

meerbach logo-05.png
bottom of page