top of page

zo 24 sep

|

Garmerwolde

Barokensemble Armonico Tributo speelt Muffat

Het publiek maakt kennis met meesterwerken die niet vaak uitgevoerd worden. Dit keer op de lessenaar werken van Muffat: de muziek die je fantastisch vindt of nog nooit gehoord hebt!

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Barokensemble Armonico Tributo speelt Muffat
Barokensemble Armonico Tributo speelt Muffat

Tijd en locatie

24 sep 2023, 15:00

Garmerwolde, Dorpsweg 69, 9798 PD Garmerwolde, Nederland

Over het evenement

In coronatijd hebben enkele oude muziekspecialisten een nieuw  ensemble opgericht: Armonico Tributo. Letterlijk vertaald betekent dit  ‘Eerbetoon aan de Harmonie’. Het doel was om in deze moeilijke tijd samen de passie voor oude muziek  te blijven delen. Alle leden van het ensemble hebben gestudeerd aan  gerenommeerde conservatoria zoals Den Haag, Amsterdam, Bazel en Londen  en spelen in bekende ensembles en orkesten in Nederland en daarbuiten.  Doordat het ensemble beschikt over twee spelers die zowel cello als  viola da gamba spelen is het mogelijk veel repertoire te spelen van  consort muziek tot muziek met twee altviolen. Het ensemble zet zich  vooral in om het publiek kennis te laten maken met meesterwerken die  niet zo vaak uitgevoerd worden. Dit keer op de lessenaar werken van  Muffat: de muziek die je fantastisch vindt of nog nooit gehoord hebt!

In 1724 publiceerde François Couperin een verzameling instrumentale  werken onder de titel Les Goûts-Réünis. Deze titel was programmatisch  omdat hij een voorstander was van de ‘gemengde smaak’, de vermenging van  elementen uit de Franse en Italiaanse stijl. In Duitsland deden  verschillende componisten hetzelfde: ze verwerkten in hun muziek  verschillende stijlen die hen waren overgeleverd uit het buitenland. De  eerste pleitbezorger van de ‘gemengde smaak’ was Georg Muffat. Hij legde  deze benadering niet alleen uit in de voorwoorden van zijn publicaties,  maar was ook vrij duidelijk dat zijn motivatie politiek was. “De  oorlogszuchtige wapens en hun oorzaken zijn verre van mij; de noten,  strijkers en mooie muzikale geluiden zijn mijn dagelijkse bekommernis,  en terwijl ik de Franse stijl meng met die van de Duitsers en de  Italianen, voer ik geen oorlog, maar waarschijnlijk geef aan die mensen  een voorbeeld van gewenste harmonie en zoete vrede”.

Deel dit evenement

meerbach logo-05.png
bottom of page