top of page

do 28 jul

|

Groningen

Bach herdenkingsconcert - Vioolsonates J.S.Bach op zijn sterfdag

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Bach herdenkingsconcert - Vioolsonates J.S.Bach op zijn sterfdag
Bach herdenkingsconcert - Vioolsonates J.S.Bach op zijn sterfdag

Tijd en locatie

28 jul 2022, 21:00

Groningen, Haddingestraat 23, 9711 KC Groningen, Nederland

Over het evenement

Bach herdenkingsconcert bij kaarslicht op zijn sterfdag do 28 juli 21:00 Lutherse kerk Groningen Haddingestraat 23 Groningen Entree €15  Joanna Huszcza en Robert Koolstra brengen sonates voor viool en obligaat klavecimbel op zijn sterfdag. De sonates zijn historisch gezien uniek, omdat Bach hiermee de barokke triosonate omvormde tot wat min of meer de klassieke duosonate van Mozart en Beethoven zou worden. Ook Bachs zoon Carl Philipp vermoedde kennelijk het grensoverschrijdende karakter van dit opus. Hij schreef althans vele jaren later: ‘De zes sonates kunnen gerekend worden tot Bachs eerste meesterwerken in deze categorie. Ze bevatten verschillende langzame delen, die vanwege hun vocale stijl nog steeds onovertroffen zijn’. Het concert is bij kaarslicht en begint iets later dan gebruikelijk om 21:00.  Programma  Sonate voor viool en klavecimbel c-moll Bwv 1017 Viool solo partita NNTB Klavecimbel solo partita a-moll Bwv 827 Sonate voor viool en klavecimbel G-dur Bwv 1019

Violiste Joanna Huszcza is een gepassioneerd kamermusicus, concertmeester en solist, die regelmatig optreedt op een aantal van de bekendste podia en festivals. Ze is afkomstig uit Warschau en woont momenteel in Brussel. Ze voltooide haar masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in Nederland onder de begeleiding van Enrico Gatti. Gedurende haar studie en professionele carrière heeft ze samengewerkt met enkele van de meest inspirerende persoonlijkheden en pioniers in de wereld van de Oude Muziek en de historische uitvoeringspraktijk zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Marcel Ponseele, Marco Beasley, Enrico Gatti, Philippe Pierlot en Skip Sempe. Ook toerde ze uitgebreid met onder meer Collegium Vocale Gent, Ricercar Consort, De Nederlandse Bachevereniging en Ensemble Aurora.

Deze ervaringen hebben haar ertoe aangezet om haar eigen antwoorden te zoeken en hebben haar geleid tot het vinden van een eigen muzikale context. Ze heeft een bijzondere belangstelling ontwikkeld voor het vocale aspect van het vioolspel als een van de belangrijkste middelen om met haar publiek te communiceren. Ook op andere instrumenten van de vioolfamilie, zoals altviool, violino piccolo en viola d'amore, treedt ze graag op. Kort na haar afstuderen werd Joanna uitgenodigd om een vioolles te geven aan de afdeling Oude Muziek van de Muziekacademie in Łódź, Polen. Later werd ze benoemd tot assistente van de vioolklas van Mira Glodeanu aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, waar ze sinds 2015 regelmatig lesgeeft. Tegelijkertijd coacht ze op talrijke masterclasses in Europa, Azië en Zuid-Amerika.

Ze werd regelmatig uitgenodigd om orkesten te leiden zoals Il Gardellino, Les Agremens, Les Muffatti, Toujours Mozart Festival Orchestra, Cappella Cracoviensis, Köllner Academie, Luthers Bach Ensemble en Geneva Camerata. Hoe toegewijd Joanna ook is aan de historische uitvoeringspraktijken, laat ze zich vaak inspireren door een vruchtbare uitwisseling van ideeën die ze op het podium deelt met haar collega's uit verschillende disciplines zoals jazz, hedendaagse, populaire en wereldmuziek en hedendaagse dans. Naast liveoptredens is ze te horen op labels als Alpha, Glossa, Naïve, Arcana en Glossa, Ramée, Et'Cetera, Passacaille, Sony en Deutche Grammophon.  Haar viool werd in 1689 in Amsterdam gemaakt door Hendrick Jacobs en werd nauwkeurig gerestaureerd tot originele speelconditie dankzij Philippe Poissonniez.

Tickets

  • Bach herdenkingsconcert

    € 15,00
    +€ 0,38 servicekosten
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

meerbach logo-05.png
bottom of page